Вторият служебен кабинет на проведе редвоното си заседание днес.  Ето

...
Вторият служебен кабинет на проведе редвоното си заседание днес.  Ето
Коментари Харесай

МС определи 25 енергийни обекта за национални и с национално значение

Вторият длъжностен кабинет на организира редвоното си съвещание през днешния ден. 

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Правителството одобри Национална стратегия за превения и отбрана от домашното принуждение 2024-2026 година

Днес на свое съвещание Министерският съвет одобри Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за интервала 2024 - 2026 година, с който утвърди ограничения за битка с домашното принуждение.

Националната стратегия е създадена въз основа на признати от Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение предпочитани действия за финансиране.

Националната стратегия показва ограниченията на всички виновни институции по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, както и източниците на финансирането и съответните резултати, които се целят при нейното осъществяване.

Предвидени са действия, като образование на правосъдните органи, чиновниците на Министерство на вътрешните работи, просветителните институции, медицински и немедицински експерти, юристи от Националния указател за правна помощ, обществени служащи, чиновници, имащи функционалности за протекция на детето, плануват се осведомителни акции и семинари, като задачата е реализиране на предварителна защита в региона на домашното принуждение.

Ще бъде отпусната безплатна финансова помощ, посредством конкурсна процедура, в размер на 450 хиляди лв. за всяка година за обществено, психическо и правно консултиране, за процесуално посланичество и за профилирани стратегии за възобновяване и отбрана на жертви или очевидци на експанзия в дома, както в консултативни центрове, по този начин и настанени в предпазени жилища.

Държавата ще финансира специфични стратегии за обществена и психическа работа с причинителите на домашно принуждение за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева. 

Одобрен е докладът за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2023 година

Със свое решение държавното управление утвърди годишния доклад за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2023 година и отчета към него и предлага на Народното събрание да го прегледа и одобри.

В доклада е маркирано, че 2023 година завършва с недостиг по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа в размер на 5 618,1 млн. лв.. Отнесено към Брутният вътрешен продукт, това съставлява 3,1% от Брутният вътрешен продукт. С претекстовете към законопроекта за държавния бюджет за 2024 година (РМС №830/24.11.2023 г.) индикативната цел за бюджетното салдо по КФП за 2023 година бе изменена по отношение на заложената с претекстовете към ЗДБРБ за 2023 година (РМС №459/05.07.2023 г.), отчитайки рисковете вторият транш по Плана за възобновяване и резистентност да бъде отсрочен за 2024 година В резултат индикативният размер на недостига по КФП за 2023 година в плановете за годината възлиза на 5,8 милиарда лева, което значи, че салдото по КФП за 2023 година подхожда на заложеното в програмата за годината.

Фискалният запас към 31.12.2023 година е в размер на 13,4 милиарда лева, в това число 10,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 2,5 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП за 2023 година са в размер на 67 040,8 млн. лева, (36,5% от Брутният вътрешен продукт при 38,6% от Брутният вътрешен продукт за 2022 г.). Следва да се означи, че през миналата 2022 година има доходи с еднократен ексклузивен темперамент.

Разходите, в това число вноската в бюджета на Европейски Съюз, по КФП за 2023 година, възлизат на 72 658,9 млн. лева, което е 98,1% от годишните планове. Разходите по КФП, показани като % от Брутният вътрешен продукт, съставляват 39,5% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година при 39,4% от Брутният вътрешен продукт за разноските през 2022 година

Лихвените заплащания възлизат на 830,8 млн. лева (100,9% по отношение на плануваните за 2023 г.), настоящите нелихвени разноски са в размер на 60 712,4 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 9 201,3 млн. лева и предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 64,5 млн. лв..

Вноската на България в общия бюджет на Европейски Съюз възлиза на 1 849,9 млн. лева (1,0% от БВП), което е в сходство с настоящото през годината законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Със същото решение държавното управление утвърди Годишен отчет и доклад за активността на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система за 2023 година и Годишен доклад за положението на държавния дълг за 2023 година, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание. Общият паричен запас към 31.12.2023 година по сметка на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система в Българска национална банка е в размер на 3 904,4 млн. лева Размерът на държавния дълг към 31.12.2023 година е 40 514,0 млн. лв..

Одобрено е изменение на Постановление на Министерски съвет № 480/2022 година

Правителството утвърди промени в Постановление № 480 от 21.12.2022 година на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година, изм. и доп. с Постановление на Министерски съвет №59 от 19.04.2023 година в осъществяване на признатото от Народното събрание на Република България Решение за ускорение и довеждане докрай на процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България (обн. Дъждовни води, бр.64/2024 г.). Към момента към този момент са осъществени редица действия от първата фаза на информационната акция, измежду които избор на лого, слоган и създаване на бранд книга (бранд бук), разработване и лъчение на осведомителни видеоклипове за еврото по националните малките екрани, образуване на конференции, пускане на специфичен информативен уебсайт за еврото и други.

Съгласно Комуникационната тактика за информация и гласност на присъединението на България към еврозоната, виновните държавни институции имат задължението да организират осведомителна акция по процеса за въвеждането на еврото в страната. С направените промени се дава опция със средствата по Постановление на Министерски съвет №480/2022 година да се правят разноски през 2024 година и 2025 година, свързани с осведомителните и информационните действия по въвеждане на еврото в Република България.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на МФ за 2024 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер на 1 355 200 лева по бюджета на Министерството на финансите за 2024 година

Средствата са предопределени за застраховане на естествените условия за работа в Агенцията по публични поръчки - техническа поддръжка, възобновяване и следгаранционно поддържане на осведомителните и информационните системи в ИТ инфраструктура. Ресурсът се обезпечава посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2024 година

България ще даде филантропично финансиране в интерес на Международния комитет на Червения кръст в Йемен за отговор на най-неотложните филантропични потребности в страната

Министерският съвет утвърди даването на филантропично финансиране в интерес на Международния комитет на Червения кръст в Йемен в размер на 50 000 евро за отговор на най-неотложните филантропични потребности в страната. Финансирането ще бъде обезпечено от бюджета за публична помощ за развиване и филантропична помощ на Министерството на външните работи.

Хуманитарната рецесия в Йемен е една от най-тежките филантропични рецесии в света: продължаващият към този момент 10 години спор в страната предизвиква голямо човешко страдалчество и съществува сериозен риск от филантропична злополука. Военният спор, рисковете за сигурността, икономическият колапс, естествените бедствия и неналичието на достъп до здравни услуги в страната изправят две трети от обитаемото пред взаимозависимост от филантропична помощ, а над 17,6 милиона жители в Йемен изпитват остра продоволствена неустановеност. Липсата на медикаменти, ваксини и на медицински грижи в Йемен основават тежки опасности за здравето и живота на хората в страната.

От експлоадирането на въоръжения спор в Йемен през 2015 година активността на Международния комитет на Червения кръст в страната се концентрира върху следните посоки: опазване на здравето, протекция, разминиране на инфектираните с мини и избухливи остатъци региони, доставки на чиста питейна вода. В момента МКЧК дава поддръжка за 53 здравни заведения в Йемен с реализирането на хемодиализа, здравна грижа за ранени лица и оказване на животоспасяващи интервенции, до родилна грижа, доставки на лекарства, реализиране на оперативни интервенции и поддръжка за здравните служащи.

Правителството утвърди отчета от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, извършено на 2 и 3 септември 2024 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира на 2 и 3 септември 2024 година в Будапеща. България беше показана от министъра на външните работи на България господин Иван Кондов. Основните тематики на полемика бяха конкурентоспособност, господство на правото посредством по-добро законотворчество и оправянето с демографските провокации в Европа.

Министрите организираха полемика по отношение на повишението на конкурентоспособността и върховенството на правото посредством по-добро законотворчество. Държавите-членки сложиха акцент върху нуждата от понижаване на административната тежест за бизнеса и възстановяване на конкурентоспособността посредством по-добро законотворчество.

В рамките на три панелни полемики, Съвет „ Общи въпроси “ се концентрира върху следните области от бъдещото развиване на европейската конкурентоспособност: Пътят към нова индустриална договорка: чист и дигитален преход; Укрепване на нашата конкурентоспособност в подтекста на демографските провокации, както и Публично и частно финансиране.

България открива почетно консулство в Румъния

България открива почетно консулство в Румъния със седалище в град Клуж Напока с пълномощия в консулски окръг, който включва територията на регионите Клуж, Сату Маре, Байа Маре, Салаж, Бистрица, Марамуреш, Алба Юлия и Търгул Муреш.

Функциите на почетен консул ще бъдат изпълнявани от госпожа Стефаниа Берчу Мартак. Тя е правист и дълготраен съсобственик на една от най-големите румънски строителни компании SDC Imobiliare Group - Romania.

Откриването на почетно консулство на България в Клуж Напока ще разкрие нови благоприятни условия за идентифициране и поощряване на съдействието на районно ниво за да способства за усилването на двустранните търговско-икономически, културни и просветителни връзки сред България и Румъния.

Правителството одобри решение за назначение на Радослава Кафеджийска на длъжността общоприет консул на България в Одрин

Министерският съвет одобри решение за назначение на Радослава Велизарова Кафеджийска на длъжността общоприет консул на Република България в Одрин, Република Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг.

Радослава Велизарова Кафеджийска е с богат професионален опит в дипломацията. По обучение е правист, магистър по право от УНСС, София, както и магистър по интернационалните отношения-право на Европейския съюз от СУ „ Св. Климент Охридски ", София.

В интервала от 2002 година до сегашния миг е заемала разнообразни длъжности в Министерството на външните работи: в дирекции „ Човешки запаси " ; „ Консулски връзки " ; „ Правна " ; „ НАТО и районна сигурност " ; „ Ситуационен център ".

Тя е заемала задграничните длъжности съветник/консул в Генералното консулство на Република България в Солун, Република Гърция (2011-2014 г.), консул в Генералното консулство на Република България в Одрин, Република Турция (2016-2020 г.) и съветник/консул в Генералното консулство на Република България в Истанбул, Република Турция (2021 година до момента).

Владее британски, съветски и гръцки езици. Ползва турски език.

Професионалната подготовка и опитът на Радослава Велизарова Кафеджийска основават нужната основа за сполучливо осъществяване на функционалностите на общоприет консул на Република България в Одрин, Република Турция.

Генералното консулство на Република България в Одрин обезпечава консулско обслужване на българските жители, пребиваващи в неговия консулски окръг и поддържане на публични работни контакти с представители на локалните управляващи. То способства за разширение и задълбочаване на връзките на територията на консулския окръг във всички области на двустранните връзки на България с Турция.

Правителството се разпореди с парцели

По решение на държавното управление се трансформира статута на четири парцела, предоставени за ръководство на Висшия правосъден съвет (ВСС) от частна държавна в обществена държавна благосъстоятелност. Единият парцел се намира в град Своге, ул. „ Александър Вутимски “ № 9 (сградата на Съдебната палата) и е с повърхност 1250 кв. м. Вторият парцел е в град Сливен, Централна градска част, включващ четири едноетажни здания с разнообразни площи. Третият парцел, включен в държавното решение, се намира в гр. Велико Търново на ул. „ Цар Тодор Светослав “ № 1, представляващ независим обект в постройка със застроена повърхност от 227 кв. м, състоящ се от седем броя пространства. Четвъртият парцел се намира в град Омуртаг, ул. „ Васил Левски “ № 2, представляващ; независим обект в постройка с повърхност 48,74 кв. м и независим обект в постройка с повърхност 161,83 кв. м. Имотите се употребяват по предопределение по отношение на осъществяване функционалностите на органите на правосъдната власт.

По решение на Министерския съвет Министерството на вътрешните работи получава за ръководство елементи от парцели - обществена държавна благосъстоятелност, представляващи три стаи. Те ще бъдат употребявани за осъществяване на функционалните отговорности на структурите на министерството. Една от тях е ситуирана в постройка на пл. „ Възраждане “ № 3 в гр. Белоградчик. Другите две са ситуирани в здание на ул. „ Възраждане “ № 36 в гр. Кула и в постройка на ул. „ Алея на мира и дружбата “ № 2 в гр. Оряхово. Поради отпаднала нужда ръководството на частите от парцелите се лишава от Държавна организация „ Технически интервенции “.

Правителството одобри Решение за назначение на член на Изпълнителния съвет на Агенцията за обществените предприятия и надзор

Министерският съвет одобри Решение за назначение на госпожа Анита Великова за член на Изпълнителния съвет на Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК).

За обезпечаване на активността на органа за ръководство на Агенцията е належащо попълването на състава и назначението на нов член на изпълнителния съвет - заместител изпълнителен шеф, притежаващ нужните просветителна степен, професионален опит, капацитет и качества за сполучливо реализиране на функционалности на организацията.

Г-жа Великова е магистър по право, има богат професионален опит и нужните управнически умения. През годините е заемала разнообразни управителни длъжности в обществени предприятия към Министерството на стопанската система. От септември 2023г. досега е Директор на дирекция „ Административна " в АППК. Познава устройството и функционалностите на държавната администрация, както и административните и законодателните процедури във връзка с обществените предприятия, приватизация, следприватизационен надзор, което прави нейната кандидатура подобаваща за длъжността заместител изпълнителен шеф на АППК.

Агенцията за обществените предприятия и надзор е администрация към Министерския съвет за реализиране на приватизация и следприватизационен надзор в случаите, планувани в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, за реализиране координацията на държавната политика във връзка с обществените предприятия според Закона за обществените предприятия, както и прави действия по член 42 от Закона за концесиите. Изпълнителният шеф на организацията е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Изпълнителният съвет се състои от трима членове - изпълнителен шеф и двама заместител изпълнителни шефове, които се назначават и освобождават от Министерския съвет. За членове на изпълнителния съвет се назначават лица с виеше обучение.

Правителството одобри позицията на България за поддръжка приемането на Декларация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за отбрана и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход

Министерският съвет одобри позицията на България за поддръжка приемането на Декларация на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за отбрана и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход, и присъединяване на господин Николай Павлов, заместник-министър на стопанската система и промишлеността в среща на равнище министри на Комитета по потребителска политика на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която ще се организира на 8-9 октомври 2024 година в гр. Париж, Франция.

На срещата ще бъдат разисквани следните тематики: „ Защита и овластяване на потребителите в цифровия преход ", „ Преодоляване на новите опасности, свързани с сигурността на потребителските артикули в бързо развиващия се световен пазар ", „ Защита и овластяване на потребителите в екологичния преход ", „ Съвместна работа за възстановяване благосъстоянието на потребителите ", „ Насърчаване на икономическия напредък и развиване посредством политиката за потребителите ".

На заключителната пленарна сесия на министерската среща, която ще се организира на 9 октомври 2024 година се чака да бъде призната от министрите и представителите на членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейския съюз и заинтригуваните участващи страни, които не са членове на организацията, „ Декларация за отбрана и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход ".

С декларацията се признава нуждата от отбрана и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход, като развой с дълбоки и трансформиращи отблясъци върху обществата и стопанските системи, притежаващ голям капацитет за реализиране на обществен и стопански разцвет, богатство и резистентност, както и за справяне с световните провокации, като навлизането на новите технологии и климатичните промени.

Приелите декларацията страни, поемат уговорката да работят дружно с всички заинтригувани страни за отбрана на потребителите в цифровия и екологичния преход, превъзмогване на рисковете, свързани с сигурността на потребителските артикули и за възстановяване благосъстоянието на потребителите.

Присъединяването към Декларацията ще покаже готовността на България да работи интензивно за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което е измежду главните цели на външната политика на Република България.

Правителството утвърди над 116 хиляди лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Русе

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Русе ще се дават средства в размер до 116 87'8 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли на общинска пътна инфраструктура: „ Изграждане на тротоари и осъществяване на настоящ ремонт на кръстовище сред улиците „ Слатинска " и „ Индустриален парк ", в общински парцел м. „ Слатина ", гр. Русе ".

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Второ уголемение на цех за произвеждане на електронни и механични елементи за автомобилната промишленост ", гр. Русе, община Русе на „ ВИТТЕ Аутомотив България " ЕООД.

Инвестицията по плана е в размер на 23 млн. лева и се планува разкриването на 302 нови работни места.

Очаква се в следствие от построяването и ремонтирането на инфраструктурата да се усъвършенства доста транспортно-ком/никационната съгласуваност в региона, да се подсигурява живота и здравето на хората, ползващи всекидневно транспортната техническа инфраструктура, и понижаване доста на риска от ПТП.

Ползватели на инфраструктурата след нейната реорганизация ще са „ Балкан цинк " АД, „ Керос Керамика " ЕАД, „ Клио Комерс - ТБ " ЕООД в гр. Русе, „ ВИП АЛ 07 " ЕООД и други.

Правителството утвърди меморандум за съгласие с държавната организация за развиване на бизнеса - СПИРИТ СЛОВЕНИЯ

Министерският съвет утвърди Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Държавна организация за развиване на бизнеса - СПИРИТ СЛОВЕНИЯ.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред Република България и Република Словения посредством взаимни начинания на двете организации.

В съглашението се планува двете структури да си партнират в даването на благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от двете страни. Държавните организации поемат отговорности за продан на бизнес информация, обвързвана с търговията, наличните и евентуални благоприятни условия за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Българската и словенската страна ще си сътрудничат при образуване на визити на бизнесмени, присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации, бизнес задачи и В2В събития.

400 задгранични студенти с краткотрайна протекция ще се образоват в български висши учебни заведения

400 задгранични жители, получили статут на краткотрайна протекция в България, ще се образоват в български държавни висши учебни заведения през новата академична година. Броят им беше одобрен с решение на Министерския съвет.

Студентите ще бъдат признати в първи курс в постоянна форма на образование в 44 професионални посоки в 25 висши учебни заведения в страната. Те ще имат право на стипендия, общежития и ще заплащат такси по реда за българските студенти. По този метод се дава опция и на учениците с краткотрайна протекция, приключили приблизително обучение в България, да продължат образованието си в български университети.

Обучението им ще се организира на български език. През първата година в университета ще минават през профилирано образование по езикова подготовка, проведена от департаментите на висшите учебни заведения. 

Министерският съвет дефинира 25 енергийни обекта за национални и с национално значение

Министерският съвет одобри решение, с което дефинира 25 новоизграждащи се енергийни обекта, за национални обекти и обекти с национално значение, по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за устройство на територията.

„ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД предлага построяването на нови електропроводи от 400 kV и 110 kV. Функционално те са свързани с плануваните за създаване нови подстанции 400/110 kV, към този момент избрани от държавното управление за национални обекти и обекти с национално значение.

Изграждането на новите уреди ще сътвори нужните предпоставки за развиване производството на електричество от възобновими източници, в частност - от слънчева и вятърна сила, и адаптирането на електропреносната мрежа към потребностите на актуалните и евентуалните ползватели. Промяната ще насърчи и поетапната декарбонизация на електроенергийния бранш и ще усили каузи на силата от ВЕИ в енергийния микс на страната.

С новото решение на държавното управление се обезпечава опция оборудванията да се употребяват с предпочитан статут на национално ниво и да бъдат реализирани облекчения при осъществяване на процедурите по реда на Закона за държавната благосъстоятелност, Закона за устройство на територията, Закона за запазване на земеделските земи и други

Осигурява се държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ Legio I Italica - на границата на империята “

Министерският съвет одобри Решение на Министерския съвет за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ Legio I Italica - на границата на империята “.

Посолството на Република България във Варшава и Българският културен институт във Варшава възнамеряват да отбележат 65-тата годишнина от българо-полската археологическа експедиция „ Нове “ край гр. Свищов, реализирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките взаимно с учени от Познанския и Варшавския университети. Експедицията е неповторима с това, че съставлява най-продължителното в Европа изследване на древен обект от 1959 година без спиране. Изложбата „ Legio I Italica - на границата на империята “ ще бъде показана в Дворцовия комплекс на Варшавския музей „ Лаженки крулевске “ и археологическите музеи в гр. Познан и гр. Краков, Република Полша в интервала от 01.12.2024 година до 30.06.2025 година Ще бъдат показани II броя движими културни полезности от мрамор и бронз, от фонда на Исторически музей - Свищов. Експонатите са с висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 4 665 000 евро.

Изложбата „ Legio I Italica - на границата на империята “ е част от дейните старания, които поставят Посолството на Република България във Варшава и Българският културен институт във Варшава да бъде развивано съдействието и повишен обменът в региона на културното завещание. Представянето на изложбата в няколко културни института на територията на Република Полша ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирката на Историческия музей в гр. Свищов.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Правителството утвърди годишния отчет за решенията на Европейски съд по правата на човека по каузи против България

Министерският съвет одобри решение за внасяне в Народното събрание на Единадесетия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ, Съда) по каузи против България за 2023 година

Република България ратифицира Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи на Съвета на Европа (по-нататък “Конвенцията “) през 1992 година и по силата на тази ратификация призна юрисдикцията на Съда. Съгласно член 46 от нея Високодоговарящите страни имат международноправно обвързване да извършват окончателните решения на Съда, установяващи нарушавания на Конвенцията. Предприемането на нужните ограничения по осъществяването се управлява от Комитета на министрите към Съвета на Европа (по-нататък „ Комитета на министрите “ или „ КМ “). Държавите - страни по Конвенцията имат договорно обвързване да отстранят откритите нарушавания, като разполагат с известна независимост на преценка във връзка с средствата за това.

Докладът се изготвя въз основа на решение на Народното събрание от 2012 година и се състои от пет елементи. В първата част е показана настояща статистическа информация за делата пред Европейски съд по правата на човека. Включена е информация по отношение на продължаващата промяна на Съда и информация за настоящи събития, които го касаят.

Втората част съдържа статистическа информация за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека против Република България и ситуацията й по отношение на останалите държави- членки на съдебна експертиза. Откроени са каузи, по които е бил реализиран прогрес през годината.

Третата част на отчета визира оставащи проблеми, произлизащи от решенията на Европейски съд по правата на човека, по които следва да бъдат взети спомагателни ограничения. Решенията, които се преглеждат в тази част засягат делата, сложени от Комитета на министрите в засилено наблюдаване, както и каузи, които въпреки и в общоприета процедура на наблюдаване, постановат промени в правната рамка.

Четвъртата част на отчета е отдадена на концепцията за основаване на народен координационен механизъм за дейно осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека.

Петата част на отчета обгръща информация за окончателните решения на Съда на Европейския съюз по директни производства, в които Република България е страна и преюдициални производства, формирани по питане на български национални юрисдикции, които са завършили през 2023 година

Изменя се Наредбата за използване на класификатора на длъжностите в администрацията

Министерският съвет одобри е Постановление изменение и допълнение на Наредбата за използване на класификатора на длъжностите в администрацията, призната с Постановление на Министерски съвет № 129 от 2012 година

С смяната в Наредбата в член 7а, алинея 12, т. 2, писмен знак „ а “ измежду изброените структури се включват дирекции от състава на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “, дирекция „ Миграция “, дирекция „ Вътрешна сигурност “, дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “, дирекция „ Информация и списък “, Академията на Министерство на вътрешните работи и Институтът по логика на психиката, за застраховане на цялостната осведомителна активност, непрекъснатост на процесите, осведомителна сигурност и експертно подпомагане и образование на чиновниците опериращи със системите.

С измененията в член 3, алинея 9, т. 3 Наредбата се привежда в сходство с промените в член 38, т. 3 и 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи, поради, че наредбата на член 3, алинея 9, т. 3 се отнася до Главна дирекция „ Гранична полиция “ - Министерство на вътрешните работи.

Променят се таксите за прилагане на радиочестоти за планове и събития

Таксите за прилагане на радиочестотен набор за планове и краткосрочни събития ще се дефинират съразмерно на времето, за което се издава разрешението. Правителството утвърди промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия.

Една от задачите е да се подсигуряват по-добри условия за развиване и въвеждане на нови технологии в страната. Осигурява се и сходство сред размера на таксите и на административните разноски на комисията.

Денонощни мобилни екипи за деца в риск ще бъдат основани с промени в Устройствения устав на Агенцията за обществено подкрепяне

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Със свое разпореждане кабинетът утвърди и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за 2024 година

Измененията в Устройствения устав на АСП плануват структурни промени в обособени административни звена и прецизиране на техните функционалности за да се укрепи административният им потенциал и да се увеличи успеваемостта при осъществяване на държавната политика в региона на общественото подкрепяне, обществените услуги и закрилата на детето. С новите разпореждания в профилираната администрация на организацията се обособяват две нови дирекции - „ Социални услуги “ и „ Координация и осъществяване на планове “.

Предвижда се към дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) да бъдат основани мобилни екипи от обществени служащи. Те ще оказват непрекъснато поддръжка на деца в риск, за които се постанова да се подхващат незабавни дейности за протекция. С промените в Устройствения устав на АСП не се планува нарастване на броя на нейните чиновници.

За сполучливото реализиране на структурната промяна е належащо да се обезпечат условия за повишаване на възнагражденията на чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне. Поради това с Постановлението за одобрение на вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на МТСП за 2024 година се предлага разноските за личен състав да бъдат увеличени с 14 718 400 лева С тези средства ще бъдат избрани нови размери на самостоятелните месечни заплати в АСП, считано от 1 юли 2024 година Необходимият запас ще се обезпечи за сметка на икономии за прехрана и други настоящи разноски по бюджета на МТСП.

Линията на беднотия ще е 638 лева през 2025 година

Линията на беднотия ще е 638 лева през 2025 година, реши държавното управление. Стойността й ще се увеличи със 112 лева, или с 21,3% спрямо 2024 година

Новият размер на линията на беднотия ще окаже удобно влияние върху уязвимите и най-нискодоходните групи от популацията. С увеличението й ще набъбнат обвързаните с нейната стойност обществени помощи и финансова поддръжка, изплащани по реда на Закона за обществено подкрепяне, Закона за хората с увреждания и Закона за протекция на детето.

Повишаването на линията на беднотия ще усъвършенства и обществената протекция за уязвимите групи, защото по-голям брой хора и фамилии в потребност ще получават поддръжка от страната.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет за 2024 година С плана на разпореждане се предлага одобряването на спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2024 година по „ Политика в региона на правото на изповедание “, бюджетна стратегия „ Вероизповедания “, за финансови разноски в размер на 308 000 лева, за Българската православна черква - Българска патриаршия, за дотъкмяване на новостроящият се храм „ Успение Богородично “, намиращ се в гр. Батановци, общ. Перник.

Увеличен е индикаторът „ оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2024 година “ и „ оптимални размери на новите отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани през 2024 година “ по бюджета на КОНПИ

Със свое разпореждане държавното управление усили с 1 061 000 лева одобрения с член 32, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година индикатор „ оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2024 година “ и с 1 615 000 лева, и индикатор „ оптимални размери на новите отговорности за разноски, които могат да бъдат насъбрани през 2024 година “ по бюджета на КОНПИ.

Това няма да окаже влияние върху държавния бюджет, задачата е да обезпечи поемането на задължения и нови отговорности за разноски, които ще бъдат изпълнявани в границите на одобрените разноски за 2024 година и в идващите бюджетни години.

Комисията е профилиран непрекъснато настоящ държавен орган за реализиране на политиката по лишаване на нелегално добитото имущество, чиито пълномощия са детайлизирани в Закона за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗОНПИ) и се отнасят до действия по попречване на опциите за нелегално придобиване на имуществото и разпореждането с него, лишаване на нелегално добитото имущество и съдействие на интернационално равнище.

В тази връзка, за застраховане осъществяването на горепосочените действия, е стихотворец ангажимент за разноски и насъбрани нови отговорности за разноски, които ще се извършва и през идващите години.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2024 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната второто тримесечие на 2024 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 16 695,83 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 2135,49 лева, за командировки на регионални шефове – 6148,67 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 1220 лева, за командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията – 450 лева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР